SWAY…



Proposal Nr. 1 is actually a repetitive model with an accumulation of shapes almost resembling a spine. This was a very simple experiment made from a simple piece of white paper folded into 6 pieces vertically and cut horizontally at every 10mm leaving 10mm space on both ends of the paper. When the ends were joined together it formed a kind of repetitive tunnel made of hexagons, with which I played and came up with a very nice yet simple idea. All sections in this pavilion would be fashions out of very thin pieces of aluminum that would easily sway from side to side with the summer breeze during the Annual End Of Year Exhibition. I also like how the light passes in between the multiple pieces that create a very contemporary digital design.






THANKS FOR READING.

Eco Friendly Design Materials..

Right now I am constantly researching structures, ideas and inspirations for both the Pavilion Design Process and TV Scenography Design. I must say I found a lot of inspirations however the idea of using more Eco-friendly materials keeps resurfacing through all my ideas. 
This way I would work with a lower budget and also recycle old materials from school workshops and students homes.

THANKS FOR READING.

FRESHLY SQUEEZED…

Freshly Squeezed is another programme on the British Independent Channel 4. It’s a music-based show, featuring celebrity interviews, behind-the-scenes exclusives, videos and live studio performances. This also makes part of the T4 slot however with a different theme and set design. This set is much smaller than the T4 Studio and incorporates much less furniture however I must say I was somewhat stimulated by the atmosphere, different mood and type of accessories used to make the simple design more appealing for this type of programme.


Mags Di Ceglie from Remedy Productions designed the set with few elements and hip vibe through various sections and divisions in the studio. All sections bear a completely different design however there’s a somewhat holistic atmosphere. All the parts are decorated with very subtle colours and materials like light blue, baby pink, lilac, soft orange and white with hints of brighter colours in furniture and bold patterns. This makes the whole setting look young and vibrant yet calm and playful. The main area is the biggest part and although it may not look the most interesting I will describe this section.

Although it’s quite a nice design considering the amount of limitation in space and restriction in design I was more interested in the second part of this set, which is more relaxed yet punchy and vivid. The furniture is the same however the set is transformed with a total black background and flooring making it more snuck and intimate together with a ‘Freshly Squeezed’ Neon Sign and ready made vintage furniture.

Images from YouTube




THANKS FOR READING.

DYGNET RUNT TV…

The second example is Dygnet Runt TV which, means ‘Around the Clock’ translated in Swedish and as the name describes this programme concerns everything that’s happening around the younger generations. Michaela Green was the set designer for the Dygnet Runt Tv, which is a Swedish TV Show, broadcasted on Channel Local Scania.  


The designer’s aim for the ‘Around the Clock’ studio in Sweden was to include a range of graphic shapes that were later developed into 3D shapes, environment divisions and furniture. Although this set has a lot of restrictions and is too small I was inspired by the composition and colors used through the whole design, making it more edgy and contemporary. It is simply made from similar geometrical shapes mostly cubes and rectangles featured in seating and backdrop panels. It is lacking texture and power because all of the furniture and accessories are made from the same surfaces and materials however on the other hand I’m quite astonished with the lighting design, which is made up of very simple things and makes up most of the set design.

On the whole the overall design is very interesting especially that pop of bright color in a very blend colour scheme and I also like the way the furniture continues with the rest of the set by means of color and graphics that go up all the way to the backdrop panels.  

THANKS FOR READING.

T4 STUDIO…

Another assignment for this semester is coming up with a TV Scenography design for the Media Studio in our Institute, where Foundation Diploma and Higher National Diploma in Media Yr 1 are working on a Youth TV Program called “Int Min Int?” (“Who Are You?”)

This program features students and their works, performances by artists, bands and entertainers and news. 


Coming up with a holistic design for this TV Studio is very intriguing however needs a lot of research and inspiration ideas mainly from other TV Scenography of the same kind.


I started with T4 Production Studio, which is a scheduled strand of Programmes aired on channel 4. This slot is a teen daytime entertainment programme targeted for the public between 16 and 34 years of age, including a variety of meeting celebrities, live band gigs, news and information. 


This year the channel decided to revamp the studio with a more contemporary setting, a unique and fresher design, planned by TV Production Designer Rudi Thackray. The new studio scenography gives a sense of coherency and continuation throughout the whole design ticking the criteria of a fun and energetic mood using big pieces or furniture and brightly colored accessories.

The first thing that your eyes are drawn to is the backdrop made up of numerous LED Neon Lights, Perspex and a lot of coloured panels positioned at an angle to give a sense of energy, speed and connection. I really like the idea and I would try to create the same kind of mood and use bright light and vibrant colors like these Magenta Red, Cyan Blue and Lime Green together with a lot of soothing white and cream combinations for my final design. I think it easily draws the followers to the program and make the guests more fun and at ease. The rest of the furniture and materials are very similar giving a sense of space and fresh vibe with a large platform for performances and the presenters to walk around freely. 

Right under the platform runs a curvy white upholstered soft contouring the edge of the stage giving enough space for guests to sit down composedly and relax without feeling uncomfortable on TV.


As one can see from all the photos the design is very minimal and all furniture is kept simple so it doesn’t look crammed. Most of the pieces in this set is also modular so all pieces can be moved around strategically or removed for the directors needs. 

Overall I was very inspired by the shapes and colours used in this Set design because I think they achieved a good design with the same typology of the program itself, which is very lively and youthful.

Images by Owen Billcliffe

THANKS FOR READING.

DREAM WEAVER PAVILION…

The ‘Dream Weaver’ Pavilion was a design proposal by Amy Nelson as collaboration with Architect Luis Rivera for the Governor’s Island in New York by means of the ‘City Of Dreams 2011’ Competition. The goal of this contest is to create a pavilion that has net zero impact and that serves as an interactive source with sustainable materials and means of construction. Inevitably, the result of the ‘Dream Weaver’ amongst other efficient designs will change the harmful habits of other designs and structures that have driven the world to its current state.

Since most of the times Wooden Pallets are thrown away or burnt after use since they are supplied with each shipment by a shipping agency, a few designers are trying to recycle these pallets for other projects. Like this proposal, which is made entirely of recycled wooden pallets for 100% resourcefulness. Since the pavilion is made from numerous European size wooden pallets it also makes it even more durable and stable.

I really admire the use of such a material in a very eco-friendly manner and I wish more of these structures are designed and used permanently in strategic places all over the world. I will also try and come up with a similar proposal for my Pavilion design.

THANKS FOR READING.

WINNIPEG ICE-SKATING PAVILION…

This temporary shelter pavilion was especially made for a competition in the small village of Winnipeg in Canada, where cold weather and skating environments are one of the main attractions in winter. This pavilion/shelter was a nice way to marry together both the idea of practicality and sustainability where the Patkau Architects decided to design these bent plywood structures that form a group of wooden huts that people from cold weather and other elements.

I like the interaction of each hut in connection to the others and the juxtaposition created in between all huts, which is also intimate for the people inside. The huts can also move freely with the various forces of wind and gently creak and sway to keep the people inside aware of the weather outside without feeling cold. 

Apart from the interaction of the huts all together I simply love the idea of connection with the surroundings with the showing wood texture in such a deserted scenario where a lot of color is missing. Although the shapes are not the same I like the sleek design and the soft polish on the wood. I think it’s such a nice idea where the users are getting more aquatinted with design on a daily basis.

THANKS FOR READING.

ZA11 PAVILION…

The ZA11 Structure is boastful Pavilion design fabricated for the 2011 ZA11 Speaking Architecture event in Cluj, Romania. This pavilion was designed by students Dimitrie Stefanescu, Patrick Bedarf & Bogdan Hambasan in an avant-garde manner with the restrictions of a very low budget and an extremely doubtful professional context. However as one can admire they managed to come up with a very unexpected project, which is now considered as a sensation in Cluj. 

The final design consists of 746 unique pieces, which, once assembled, create a geometrical shelter, made from numerous irregular deep hexagons. These shapes form on open-air wooden ring that’s looks contrastingly quite industrial and raw. This Pavilion is also a perfect example for a digital computational design, that we need to explore in this Unit since it’s rendered in detail with the use of ‘Grasshopper’ design software.

I chose this example as one of my Pavilion case studies because it’s very interesting,providing a professional and flexible way to exhibit new events for all types of ages some of which were a temporary bookshop stand, an open-air cinema, small concerts and a place for peace and tranquillity under the sun. I also liked the fact that the temporary pavilion can be easily dismantled and the wood can be recycled, since I myself am looking at environment friendly designs and materials for my final design.


By means of this Blog I wish to thank one of the students participating in this design for taking the time to help with my research by answering my questions in a very short period of time.
Thanks a lot!


THANKS FOR READING.